• +420 603 495 229
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Užití počítačů ve výuce matematiky

Ve dnech 9.–11. listopadu proběhl již 11. ročník konference Užití počítačů ve výuce matematiky, kterou společně pořádaly Katedra matematiky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Společnost učitelů matematiky JČMF a Jednota českých matematiků a fyziků.

Cílem konference, která se koná jednou za dva roky, je vytvořit prostor k zamyšlení a diskuzi učitelům matematiky z různých typů škol, ale i odborníkům nad tématy týkajícími se digitálních technologií ve výuce matematiky. Současně se také řešily otázky, jaký vliv mají digitální technologie na obsah vyučování či rozvoj matematické a finanční gramotnosti u žáků i učitelů.

SPN – pedagogické nakladatelství zde prezentovalo tituly z řad matematiky i fyziky. Učitele zaujala především naše publikace pro základní i střední školy – 3D tisk ve výuce fyziky, kterou mohou využít jak ve výuce informatiky, kde se žáci učí vytvářet 3D modely, tak ve fyzice, kde výrobky využijí k praktickým pokusům.

V rámci konference proběhly plenární přednášky, kulatý stůl na téma Digitální kompetence v matematice, ale i řada workshopů. Nás zaujal příspěvek od Mgr. Daniely Bímové, Ph.D. s názvem Implementace 3D tisku ve výuce matematiky. Představila zde sadu úloh, jak pomocí různých zobrazení krychlových těles a ořezaných krychlí mohou učitelé ve výuce rozvíjet prostorové vnímání žáků. Úlohy bývají pro žáky obtížné, proto byly ke všem úlohám vymodelovány a následně vytištěny 3D modely těles, které žáci používají jako pomůcky k řešení úloh. Součástí příspěvku bylo i sdílení zkušeností získaných při implementaci a rozhovorech s žáky i učiteli.

Zajímavá byla také přednáška od doc. Ing. Petra Beremlijskiho, Ph.D. Math4U – Procvičování pro studenty a hry pro celé třídy. Tento multijazyčný portál math4u.vsb.cz je určen k procvičování celé středoškolské matematiky. Součástí portálu jsou i aplikace a knihovny, určené pro studenty i učitele, které obsahují různé testy a hry vhodné jak pro samostatné procvičování studentů, tak pro běžnou školní výuku.

Konference pro nás byla velkým přínosem a děkujeme všem za milá setkání i podněty!