• +420 603 495 229
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jak učit matematice žáky ve věku 10–16 let

SPN – pedagogické nakladatelství se zúčastnilo konference Jak učit matematice žáky ve věku 10–16 let, která proběhla 19.–21. 10. v Ústí nad Labem. Pořádala ji Společnost učitelů matematiky při Jednotě českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a byla akreditována jako akce dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Hlavním mottem letošního ročníku bylo „Jak to dělají jinde“. V některých přednáškách i pracovních dílnách se přednášející věnovali hlavnímu tématu, jak se liší výuka matematiky nejen v zahraničí, ale i v České republice.

Pracovní dílny byly pro mnoho účastníků konference velkou inspirací. Nás zaujala zejména pracovní dílna od PaedDr. Miroslavy Janečkové, Ph.D., s názvem Propedeutika algebraických výrazů na 1. stupni ZŠ. Účastníci si mohli pomocí pracovních listů na konkrétních úlohách vyzkoušet, jak připravit žáky 1. stupně na používání písmen v matematice a práci s algebraickými výrazy.

Dále nás zaujala pracovní dílna Mgr. Markéty Málkové zahrnující využití deskových a karetních her DIGIT nebo DIAMANT. Tyto hry nejsou primárně vytvořené pro výuku, ale jejich princip pomáhá rozvíjet matematické představy a dovednosti. Autorka vytvořila i pracovní listy, které mohou žáky na hru připravit nebo dále rozvíjet matematický obsah.

Za SPN – pedagogické nakladatelství zde vystoupila Mgr. Pavla Hanzalová, Ph.D., v online workshopu s názvem Využití digitálních kompetencí a budoucnost učebnic. Krátce představila naše učebnice a pracovní sešity matematiky pro 2. stupeň ZŠ a seznámila účastníky s konkrétními příklady, které u žáků rozvíjí digitální gramotnost, a názorně ukázala, jak je využít při výuce. Největší zájem vzbudily ukázky z právě připravované digitální nadstavby k učebnicím matematiky z SPN. Autorka se zaměřila také na moderní vzdělávací trendy ve výuce, zmínila například tandemovou výuku nebo únikovky.

Věříme, že SPN – pedagogické nakladatelství přispělo workshopem i prezentací k dalším námětům pro učitele. Děkujeme za vaši účast a příznivé ohlasy!