• +420 603 495 229
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

EDUCA WEEK LIBEREC 2023

Každoroční veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA WEEK Liberec proběhl letos v termínu 9.–15. října. V pořadí již 17. ročník veletrhu zaznamenal rekordní návštěvnost přes 32 tisíc lidí a představilo se na něm více než 60 škol a přes 50 firem.

Jedním z hlavních cílů veletrhu je představení vzdělávání jako celoživotního procesu, který probíhá v každodenních situacích bez ohledu na věk. Program je rozdělen do 4 sekcí a zaměřuje se na různé cílové skupiny, tedy nejen na žáky hledající vhodnou střední školu, ale i na studenty a možnosti jejich uplatnění po absolvování školy střední nebo vysoké. Zábavný vzdělávací program je připraven i pro děti již od předškolního věku. Veletrh propojuje širokou i odbornou veřejnost ve světě kvalitního vzdělávání, špičkových pracovních nabídek a příležitostí.

Týden byl plný konferencí, přednášek, seminářů, exkurzí, her, workshopů a dalších zajímavých témat z oblasti vzdělávání a osobnostního rozvoje. Redaktoři z SPN – pedagogického nakladatelství, a. s., tak měli možnost se setkat s předními odborníky z různých oblastí.

Plenární část zahájila řada zajímavých řečníků, kteří se každý po svém a vzhledem ke svému oboru dotýkali tématu digitálních technologií a jejich využití. Ve všech vystoupeních aktuálně rezonovalo využívání umělé inteligence, zazněla však i možná rizika spojená s odklonem od znalostního učení nebo s porušováním autorských práv v umělecké sféře.

Odpolední workshopy přinesly také cenné podněty do výuky. Workshop Petry Slámové zjišťoval, jaké učební styly vyhovují žákům a s jakými naopak pracují učitelé. Edita Roberts se zase zaměřila na rozvoj schopnosti dětí odhalit dezinformace. Propojení digitálních kompetencí žáků 3. ročníku s výukou venku si připravila Pavla Beňová, učitel zeměpisu a informatiky Karel Malík naservíroval účastníkům Digitální jednohubky v zeměpise. Už teď se těšíme na další ročník!