• +420 603 495 229
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Veletrh nápadů učitelů fyziky 2023

Každoroční prestižní akci, již 28. ročník Veletrhu nápadů učitelů fyziky uspořádala Katedra aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích. Dorazilo přes 120 učitelů fyziky z Česka a Slovenska. Konference byla plná zajímavých příspěvků s nápady, fyzikálními pokusy a dalšími tvořivými aktivitami ze všech oblastí fyziky pro druhostupňové, ale i středoškolské učitele. Hlavním cílem konference bylo předat učitelům fyziky nápady na zajímavé aktivity do výuky tak, aby mohli žáky lépe motivovat a pomoci jim fyziku zvládnout a porozumět jí.

Některé experimenty byly připraveny pro použití v reálném životě, jako například příspěvek doc. Jiřího Tesaře a Václava Meškana o využití termokamery a dronu v terénu pro zmapování a následný odchyt srnčat před senosečí. Takové příklady ukazují studentům možnosti propojení fyziky s jinými předměty – v tomto případě s biologií, kdy vzhledem k volbě tématu zároveň získávají kladný vztah k přírodě.

I když je fyzika vyučována až na 2. stupni ZŠ, nezapomnělo se ani na 1. stupeň ZŠ. Kateřina Vágnerová a Jitka Houfková představily tipy na nejpovedenější aktivity pro předškoláky s názvem „Bádání s nadšením“.

V pátek vystoupil i autor naší publikace 3D tisk ve výuce fyziky Vladimír Vochozka, který představil zajímavý pokus s názvem Modely „magnetického auta“ a oblouku. Model oblouku je používaný k demonstraci rozkladu sil. V příspěvku byly ukázány dvě situace, kdy se oblouk chová jako „samonosný“, a kdy nikoli. Tento jev lze nejlépe vysvětlit na základě pokusu s komponenty vytvořenými na 3D tiskárně. Vše je možno si vyzkoušet s pomocí učebnice 3D tisk ve výuce fyziky, kde je pokus podrobně popsán i s videonávody.

Následující den zaujala návštěvníky také POSTER SESSION, kde doc. Jiří Tesař představil ukázku digitální verze učebnice Fyzika 1 včetně příkladů typů interaktivních cvičení.

Všem účastníkům děkujeme za inspirativní podněty a za příjemně strávený čas na konferenci.

 

NÁPADY KAM SE PODÍVÁŠ

Letošní 28. ročník Veletrhu nápadů fyziky, který uspořádala Katedra aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích, byl plný nápadů do výuky i v terénu. Některé nás chytly i za srdce. Nás nejvíce zaujal příspěvek od Jiřího Tesaře a Václava Meškana o využití termokamery a dronu pro zmapování a odchyt srnčat před senosečí, ale i spoustu dalších příspěvků na tipy do výuky učitelé určitě ocenili. Podívejte se na momentky z veletrhu.